Warsztat Piwowarski: Kafaka

Coffee Stout / 4,4% / 12,1 blg / recenzja z 22.03.2017

Powracam do Warsztatu Piwowarskiego, dość cichego i moim zdaniem niedocenianego wrocławskiego browaru. Taką opinię wyrobiłem sobie na podstawie zaledwie trzech piw, więc trzeba trochę ją jeszcze ugruntować. Dziś po raz pierwszy sprawdzę, jak warzelnia słynnej Marusi sprawdza się w przypadku piw ciemnych. Kafaka to owoc współpracy browaru z dość słynną wrocławską palarnią kawy Etno Cafe, lekki coffee stout z ziarnami arabiki. 

Opakowanie
Etykiety Warsztatu przeszły lifting. Zdecydowanie pozytywny, choć dalej nie ma jakiegoś tam szału. Niestety browar się ugiął pod presją rynku (zapewne) i zaczął lać piwo w butelki półlitrowe zamiast poprzednich 0,33, szkoda.
7,5/10

Barwa
Czerń, ciemnobrązowa poświata u nasady szkła.
5/5

Piana
Bardzo ładna.
3,5/5

Zapach
Intensywny, ziemisto-czekoladowy aromat świeżo zmielonej arabiki, ostry i zdecydowany, ale też bardzo przyjemny, skontrowany słodyczą słodu. Rozkoszny aromat, bez zarzutu.
8/10

Smak
Nie tak intensywny jak aromat, ale bardzo przyjemny. Tu bardziej słodowe niż kawowe, chociaż kawa to wciąż aromat dominujący. Poza tym czekolada, nawet niemała goryczka i fajna ziemistość. Lekkie, bezpretensjonalne, może odrobinę za mało pełni smaku nawet jak na 4,4%, ale bardzo smaczne piwo bez wad.
7,5/10

Tekstura
Odrobinę za dużo gazu.
4,5/5

Bardzo dobre, lekkie, niemęczące i wciągające piwo. Nie jest to sztos żadną miarą, nie gwarantuje doznań nie z tego świata, ale to przykładne piwo do picia ze smakiem. Póki co nie mam zastrzeżeń do Warsztatu, choć ich jasne, oparte na chmielu piwa były lepsze.


7.0/10

Komentarze