Produttori del Barbaresco: Barbaresco 2010

2010 / Włochy / Piemont / Barbaresco / 100% Nebbiolo / alk. 14%

Po raz drugi Barbaresco i w dodatku po raz drugi z 2010 roku. Produttori del Barbaresco to firma działająca od 1958 roku, obecnie kontrolująca ponad 100 hektarów terenów uprawy szczepu Nebbiolo. Produkuje sporo różnych win, wszystkie z tego samego szczepu, zajmuje się również produkcją grappy. To, które zdobyłem, jest ich sztandarowym produktem. Rocznik 2010 fermentował przez 28 dni w temperaturze 30 stopni, zabutelkowane zostało w marcu 2013 roku w ilości około 300 tysięcy butelek.

Ciemnoczerwone z pięknymi jasnoczerwonymi przebłyskami. Zapach jest bardzo intensywnie owocowy, czerwono owocowy: wiśnie, maliny i czereśnie dominują, a pewnie dałoby się doniuchać jeszcze innych. Do tego odrobina pieprzu, która przełamuje miękką, owocową słodko-kwaśność. Bardzo ładny aromat. W smaku jest jeszcze lepiej, jeszcze bardziej owocowo, jego słodycz jest nieustannie łamana mocną kwaśnością i cierpkością, wpadają też lekkie nuty ziołowe. Nie zapomina jednak o dębie, którego jest tu sporo. Efekt to mocarne, bardzo przemyślane połączenie świeżości, owocowości z dostojnością dębu. Jeśli do czegokolwiek musiałbym się przyczepić, to do odrobinę za mocno wyłażących nut alkoholowych.

Kolejne świetne wino z Barbaresco, jeszcze lepsze niż tamto z winnicy Montaribaldi. Piękny region. Producenci polecają leżakowanie nawet do 20 lat - myślę, że znacznie lepsze niż w 2016 roku już nie będzie, ale jeszcze trochę powinno być, jeśli dzięki temu zniknie jedyne uchybienie, czyli nieco nadmierny alkohol. Zbalansowane wino, które powinno usatysfakcjonować zarówno zwolenników wagi ciężkiej, jak i średniej.


8.5/10

Komentarze