Kingpin: Mandarin
Kingpin nie cierpi na premierowe rozwolnienie i może przekłada się to na jakość jego piw, bo na każde kolejne czekam z dużymi oczekiwaniami. Mandarin będzie dopiero siódmym. I pierwszym na blogu piwem uwarzonym z herbatą. Herbatę kocham we wszystkich kolorach poza może czerwoną, a zielona - choć na pewno nie jest moją ulubioną - wydaje mi się najlepsza w roli dodatku do piwa. Pytanie, czy będzie miała coś do powiedzenia w starciu z dużą ilością chmielu; obaczy się.
Opakowanie
Świnia tym razem w roli, no cóż, w roli Mandaryna. Bardzo ładnie jak zawsze.
8,5/10
Barwa
Złoto zmienione w bursztyn przez bardzo mocną mętność - trochę taka przesadzona jak na IPA, ale dzięki niej piwo wygląda bardzo ciekawie.
4,5/5
Piana
Marniutka - nalewa się cieniutki kożuszek, który po dwóch minutach redukuje się do resztek, te za to już się utrzymują dość długo.
1/5
Zapach
Piękny, świeży, zdominowany przez chmiel w słodkim, cytrusowo-tropikalnym wydaniu - mandarynka, grejpfrut, marakuja, z mniej egzotycznych rzeczy brzoskwinia. Jest też zielona herbata, choć chyba bez uprzedzenia o niej przypisałbym ją do walorów chmielu.
8,5/10
Smak
Tu zapominamy całkowicie o słodyczy, jest wytrawne w trzech wymiarach: po pierwsze dlatego, że ekstremalnie mało w nim słodkości, pojawia się na samym początku każdego łyku w małych ilościach na bardzo krótko. Po drugie, goryczka jest potężna i ostra (acz przyjemna). Po trzecie, wyraźnie swoje trzy grosze dokłada zielona herbata w postaci charakterystycznej dla niej goryczki. Świetne, wyraziste i ciekawe piwo, może ciut za ostre nawet jak na West Coast IPA. Herbata zaskakująco celnie komponuje się z chmielem, wyraziście, ale subtelnie.
8/10
Tekstura
Nienagannie dopasowane do ostrego smaku, stonowane wysycenie.
5/5
You can't go wrong with Kingpin. Kolejne świetne piwo, już szóste co najmniej świetne na siedem. Tylko piana po raz pierwszy wyszła tragiczna. Topowy kontraktowiec i znowu idealne użycie niepiwnego dodatku w piwie. Dwa kolejne piwa już czekają u mnie w kolejce.
7.5/10
Komentarze
Prześlij komentarz