Hiram Walker: Canadian Special Old
Z pięciu najważniejszych krajów produkujących whisky poznałem już pod tym kątem cztery - wszystkie poza Kanadą. Canadian Special Old, przynajmniej kiedyś jedyna whisky kanadyjska dostępna w Polsce, powstaje w bardzo starej (1858 r.), najstarszej działającej w Kanadzie (jedynej ponad stuletniej) destylarni Hiram Walker w Windsor, najdalej wysuniętym na południe cypelku Kanady, na drugim brzegu od Detroit. Przeważają w niej destylaty żytnie, uzupełniają kukurydziane i słodowe.
Jasny bursztyn. Aromat oleisty, ciężki, ładny, ale w sumie bliski przeciętności: dużo drewna, ale też nuty benzynowe i karmelowe. Może jakieś reminiscencje dymu, ale nieznaczne. W smaku jest już dużo lepiej - jest przyjemnie słodka, lekko pomarańczowa i może nawet minimalnie czekoladowa, bardzo drewniana. I niesamowicie łagodna, prawie w ogóle nie pali. Ciężko coś więcej napisać, przyjemna jest, ale i prosta straszliwie.
Fajna propozycja w przystępnej cenie. Można zrobić z niej drinka, ale można i pić na czysto, bo jest po pierwsze całkiem smaczna, a po drugie niewiele cięższa od drinka.
6.5/10
Komentarze
Prześlij komentarz