Trzech Kumpli: Kiokio
Tohunga z nowozelandzkiej serii piw Trzech Kumpli zrobiła na mnie ogromne wrażenie: dziś daję szansę piwu z przeciwnego bieguna, leciutkiemu Kiokio, czyli APA w wersji nowozelandzkiej. Chmiele z NZ pasują mi nawet bardziej do piw bardzo lekkich niż do ciężkich, więc oczekiwania mam całkiem niemałe. Niestety browar nie podał, jakie chmiele zostały użyte konkretnie. Etykieta i nazwa piwa są hołdem dla paproci, które rosną podobno bardzo obficie właśnie na Nowej Zelandii, reprezentowane przez ponad 4 tysiące gatunków.
Nie jest to najbardziej złożone ani najbardziej intensywne piwo świata, są i pale ale'e intensywniejsze i bardziej złożone, ale jest pyszne, zgrabne, ekstremalnie pijalne, lekkie, a przy tym wyraziste i pokazujące część potencjału nowozelandzkiego chmielu. W asortymencie Trzech Kumpli w sumie nic specjalnego, ale bardzo fajne piwo.
7.5/10
Komentarze
Prześlij komentarz