Pinta: A'la Grodziskie 2010-2020
Grodziskie / 2,6% / 7,8 blg
Pinta postanowiła uczcić dziesięciolecie pierwszej reinterpretacji piwa grodziskiego od zamknięcia browaru w Grodzisku Wielkopolskim w 1994 roku - "A'la Grodziskiego" z roku 2010, stworzonego przez Grzegorza Zwierzynę i Ziemowita Fałata, co w gruncie rzeczy bardziej niż Atak Chmielu było początkiem Pinty. Dziś warzą je znowu, tym razem wspólnie z Andrzejem Sadownikiem, który budował podwaliny pod piwowarstwo domowe w Polsce. To grodziskie jest dość nietypowo w stu procentach wędzone dębem.
Wow, naprawdę wow - godne uczczenie wielkiego dziesięciolecia. To jest najlepsze klasyczne grodziskie (tzn. niewsparte nowofalowym chmielem ani dodatkami), jakie piłem w całym życiu. I tak sobie myślę, że słód wędzony dębem to w przypadku tego stylu chyba lepszy pomysł niż wędzony bukiem. Brać póki jest, ogromna szkoda że nie będzie więcej (o ile nie będzie).
Komentarze
Prześlij komentarz