Sweet Stout / + kokos, laktoza / 8% / 18 blg / do 13.02.2021
Maltgarden wypadł świetnie w temacie IPA i w temacie owocowego kwasu, teraz czas na coś z zupełnie innej bajki - Foreign Extra Stout (dość zapomniany styl) z kokosowo-laktozowym skrętem w stronę sweet stoutu. W zasypie poza słodem jęczmiennym słód pszeniczny i płatki owsiane. Piwo uwarzono w kooperacji z Browarem Nook z Kielc (z własną warzelnią), ale uwarzone w Browarze Kaszubskim w Bytowie.
Nieprzejrzyste, czarne. Genialna piana, niemal jak na azocie: arcygęsta, ciemnokremowa, bardzo obfita, bardzo trwała, o pięknym lacingu. Rozkoszny aromat kokosowego deseru: kokosa jest naprawdę sporo i idealnie wkomponowuje się w słodko-stoutową, mleczno-czekoladową bazę, dając efekt pralinek kokosowych oblanych właśnie mleczną czekoladą. W smaku jeszcze lepiej, z grubsza jest tak samo, tylko intensywniej; FES to jest tylko z mocy (której zresztą totalnie nie czuć i pije się jakby miało 4%), poza tym to jest przykładny Sweet Stout o kokosowym obliczu (ale jeszcze daleko do pastry stoutu) - gładziutki, słodziutki, kokosowy ale wcale nieprzesadnie, tak może 30-40% palety to kokos, reszta to śliczny stout mleczny z wyraźną laktozą, opętany przez mleczną czekoladę i kawę z mlekiem.
Bałem się trochę wulgarnego pastry, a dostałem perfekcyjny sweet stout - taki, jak zawsze były najlepsze sweet stouty, tylko z kokosowym sznytem. Co prawda nie dostałem w zasadzie FESa, bo jest to piwo nim tylko z mocy, ale co z tego. Moja miłość do Maltgardena rośnie z każdym kolejnym łykiem ich piwa.
8.5/10
Komentarze
Prześlij komentarz