Profesja: Szofer

Bezalkoholowy Witbier / + skórka cytryny, skórka grejpfruta / 0,5% / 7 blg / warka do 31.07.2019

Wraz z pierwszymi czerwcowymi upałami lato oficjalnie wyparło wiosnę. Rośnie zapotrzebowanie na wszystkie lekkie piwa, w tym na te najlżejsze, czyli bezalkoholowe. Po jesiennym przeglądzie mam już swoich faworytów, ale nie przestaję szukać dalej. Wrocławski Browar Profesja całkiem sensownie proponuje bezalkoholowego witbiera. Coś takiego w ofercie ma holenderska Bavaria i jest naprawdę solidnym piwem bezalkoholowym, chociaż witbierem przeciętnym - liczę, a nawet wymagam, żeby Profesja przynajmniej odrobinę przebiła koncern. Pierwszy raz piję piwo z aż trzema różnymi skórkami cytrusowymi - poza standardową dla witbiera pomarańczą jest tu jeszcze grejpfrut i cytryna.


Od lat Profesja nie zmienia estetyki etykiet i od lat mi to pasuje. Barwa jest jasnozłota, jest bardzo mętne, wygląda jak zwyczajny wit. Piany prawie nie ma. Zapach nie jest bardzo intensywny, ale to przyjemny aromat skórek cytrusowych na lekkim zbożowym podłożu z symbolicznym udziałem kolendry - właściwie wszystko na miejscu. W smaku wychodzi już trochę brzeczkowość, właściwie wypiera słodowość, natomiast wciąż to dobre piwo, bo skórki cytrusowe stosunkowo skutecznie spychają ją na tło (któraś z nich wprowadza nawet fajną goryczkę, która jest kluczowa, bo inaczej byłoby trochę mdło). Przydałoby się więcej gazu.




Bardzo sensowne piwo bezalkoholowe i lepsze niż Bavaria, to trzeba oddać. Piłbym regularnie, gdybym pił same piwa bezalkoholowe - dopóki nie piję i mam dość różnorodności w normalnych, to w temacie bezpiecznym zawsze wybiorę jednak zdecydowanie lepsze 1 na 100 albo Miłosława. Ale szacunek - w sumie to Profesji nie tak rzadko zdarza się zrobić mniej udane piwo z alkoholem i piłem też niejednego witbiera full-alcohol, który był zdecydowanie gorszy.


6.5/10

Komentarze